10 gouden tips | Rijschool de Broers

10 gouden tips

10 gouden tips voor het praktijkexamen

En dan is het zover. Je mag deelnemen aan het rij-examen! Veel leerlingen weten niet goed wat ze kunnen verwachten tijdens een rij-examen. Waar moet je op letten? Wat kun je doen om je op je gemak te voelen? Wij geven jullie een aantal tips om te kunnen slagen voor het rijexamen.

Tip 1: Voorbereiding is het halve werk.

Het is belangrijk dat je genoeg lessen hebt gehad. Je moet niet tegen je examen opzien. Het moet gewoon een formaliteit zijn. Wanneer je genoeg lessen hebt gehad kun je gewoon met een gerust hart je examen doen.

Tip 2: Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent.

Probeer je de avond voor het examen te ontspannen. Ga lekker een film kijken, ga sporten of doe iets anders waar je lekker van kun ontspannen. Het is belangrijk dat je op tijd naar bed gaat, maar ga nou niet eerder naar bed. Je zult dan zien dat je toch niet kunt slapen. Als je goed uitgerust bent, kun je het examen ontspannen afleggen.

Tip 3: Luister niet te veel naar verhalen van anderen.

Iedereen ervaart het examen anders, dus laat je niet gek maken. Mensen kunnen je zomaar op een dwaalspoor zetten, waardoor jij je extra veel zorgen maakt. Dit is nergens voor nodig.

Tip 4: Zelfs tips van familie of vrienden kun je maar beter negeren.

Ze bedoelen het allemaal goed, maar ook zij hebben het examen anders ervaren. Het is niet de bedoeling dat je door hun verhalen heel anders gaat rijden dan je gewend bent.

Tip 5: Leg de lat niet te hoog voor jezelf tijdens je examen.

Niemand kan een foutloze rit rijden. Dit is gewoon onmogelijk. Het beste is om gewoon te rijden, zoals je dat tijdens de lessen ook hebt gedaan. Je moet niet beter willen kijken, sneller of langzamer gaan rijden om het zo goed mogelijk te doen. Je rij-instructeur laat je niet voor niks het examen doen. Je instructeur zal natuurlijk voor je examen nog even zeggen van: “goed kijken hè” of “rijdt wel goed door hè”, maar overdrijf dit niet.

Tip 6: Fouten maken in het verkeer is heel normaal, iedereen doet het dus jij ook.

Het belangrijkste is hoe je deze fouten oplost. Wanneer je een foutje maakt, denk dan niet gelijk dat je gezakt bent, maar corrigeer jezelf. Dit vindt een examinator vaak veel belangrijker dan de fout zelf. Zet jezelf over de fout heen en concentreer je op de rest van je rit. Je wordt beoordeeld op de structuur van de hele rit en niet op een klein foutje.

Tip 7: Zorg ervoor dat je niet continu bezig bent met je snelheid.

Je moet je snelheid aanpassen aan de omstandigheden. Je moet natuurlijk niet te hard rijden, maar je hoeft niet continu op de teller te kijken of je wel 29,8 km/h rijdt. Probeer gewoon zo vlot mogelijk door te rijden. De examinator vindt het belangrijker hoe jij je snelheid aanpast in (gevaarlijke) situaties.

Tip 8: Belangrijk is dat je in jezelf gelooft!

Je moet achter de beslissingen staan die je neemt en durven te rijden. Doordat je initiatief toont laat je zien dat je actief kunt deelnemen in het verkeer. Zo wordt een klein foutje snel vergeven/vergeten door de examinator.

Tip 9: Je moet een banaan eten voor je rij-examen

Je zult misschien wel denken dat dit een fabeltje is. Maar niks is minder waar. Een banaan eten voor je rij-examen helpt echt. In bananen zitten stoffen, die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Het is lekker goedkoop en zonder risico’s, dus baat het niet dan schaadt het ook niet.

Tip 10: Wees vooral niet bang voor je examinator

Hij of zij is ook gewoon een mens en is er niet op uit om je te laten zakken. Hij of zij behandelt jou zoals hij dat bij een ieder ander zou doen.

Hier vind je onze top 10 meest gemaakte fouten tijdens het rijexamen. Dit zijn fouten die vooral te maken hebben met verkeerd denken of die veroorzaakt worden door de spanning. Fouten die eigenlijk onnodig zijn. Dit zijn zaken die vaak goed zijn aangeleerd, maar door de druk van het examen verkeerd worden uitgevoerd.

 

my text